21 Şubat 2015 Cumartesi
KEL KÖFTE
Mutfakta zaman geçirmek birçok kadın gibi, benim için de bir çeşit terapi. Canım sıkılınca,moralim bozulunca ya da mutlu olunca dooğru mutfağa. Aslında genelde dolapları açar, evde ne varsa yeni bir şeyler uydurmayı cok severim.O zamanlarda gerçekten zamanın nasıl geçtiğini anlamam hele bir de tadına bakanlardan beğeni almışsam bütün sıkıntım uçar gider.Zaman içinde sizinle bu tarifleri de paylaşmak istiyorum ancak bu hafta kızımla birlikte eski eşimin anne ve babasının yanında kalıyoruz.Gülten Annem sağolsun her gün değil
nerdeyse her öğün başka başka lezzetlerle kilolarımıza kilo kattı.Bu hafta sizi bu yöresel lezzetlerle buluşturmak istiyorum.İşte bunlardan ilki
Biz her ne kadar Kel Köfte desek de asıl adı Fellah Köftesi olan bu lezzet oldukça kolay hazırlanan ve değişik şekillerde yenilebilen bir köfte şekli.Bu fotoğrafta olduğu gibi kızartılarak
Biz her iki şekilde de yapmaya karar verdik bugün.Hamurumuzu ikiye böldük.Yarısını soslu yemek üzere ,cevizden biraz daha küçük toplar haline getirdik. Diğer yarısını da kızartmak için elimizde baş ve işaret parmaklarımızın arasında sıkıştırıp diğer elimizle de bastırarak üçgen şekli verdik.
nerdeyse her öğün başka başka lezzetlerle kilolarımıza kilo kattı.Bu hafta sizi bu yöresel lezzetlerle buluşturmak istiyorum.İşte bunlardan ilki
KEL KÖFTE
Biz her ne kadar Kel Köfte desek de asıl adı Fellah Köftesi olan bu lezzet oldukça kolay hazırlanan ve değişik şekillerde yenilebilen bir köfte şekli.Bu fotoğrafta olduğu gibi kızartılarak
Ya da alttaki fotoğrafta olduğu gibi haşlayıp soslayarak tüketebilirsiniz.
Bu köftenin hamuru aynı zamanda içli köftenın de dışı.Yani bir köfte yoğurarak üç hatta daha sonra tarif edeceğim dört çeşit yemek yapabilirsiniz. Hadi tarifimize başlayalım .
Malzemeler
( Biz yağsız ve sağlıklı olduğu için hindi eti tercih ediyoruz ancak yemeğin aslı çiğköftelik dana kıyması ile yapılıyor)
500 gr Hindi gögsü
500 gr Köftelik bulgur
Küçük boy bir kuru soğan
2 diş sarmısak
Domates ve kırmızı biber salçası
Dilerseniz toz kırmızı biber
Karabiber, kuru nane, kurutulmus reyhan (fesleğen),kekik, kimyon, tuz.
Bir küçük kase ılık su
Tereyağ ya da tercihe göre sıvıyağ
1 ya da 2 adet yumurta ( Kızartma olanını tercih ediyorsak )
Hindi göğsünü mutfak robotunda ya da kıyma makinesinde çekerek kıyma haline getiriyoruz. Küçük boy soğanımızı, iki diş sarmısağımızı da ekleyip yine robotta ya da kıyma makinesinde çekiyor ve kıymamızı yoğurma kabımıza alıyoruz.
Baharatlarını ekliyoruz.Bizim babaannemiz Malatya'lı olduğu için reyhanı çokça kullanır yemeklerinde.Ben de özellikle tavuk ve bulgur yemeklerine çok yakıştırırım.Eğer kullanmıyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Karıştırma kabımıza aldığımız ve ortalama birer tatlı kaşığı olarak baharat ve tuz eklediğimiz harcımızı yoğurmaya başlıyoruz. Avucumuzun bileğe yakın kısmıyla bastırıp sürterek bir yandan da toplayarak ve avucumuzla ara ara ılık su serperek bulgurlu kıymamızı iyice birbirini tutana kadar yaklaşık 10_ 15 dakika yoğuruyoruz.
Birbirini iyice tutmuş yoğurulmus harcımız hazır.Kimyon ve reyhanın inanılmaz kokusu birbirine karışmış .
Biz her iki şekilde de yapmaya karar verdik bugün.Hamurumuzu ikiye böldük.Yarısını soslu yemek üzere ,cevizden biraz daha küçük toplar haline getirdik. Diğer yarısını da kızartmak için elimizde baş ve işaret parmaklarımızın arasında sıkıştırıp diğer elimizle de bastırarak üçgen şekli verdik.
Şekil verme işlemimiz de bittikten sonra sıra geldi haşlamaya. Orta boy bir tencereye hani çorba tencerelerimiz vardır ya 2 lt lik,onlardan birine üç dört parmak kadar su koyduk. Biraz da tuz ekledik. Su kaynadıktan sonra da önce toplarımızı haşladık 10 dakika kadar .Onları bir kevgirle sudan çıkardıktan sonra da üçgen köftelerimizi koyduk kaynayan suyumuzun içine. Bir 10 dakika da onlar haşlandı .Sudan çıkardık.
Başka bir tencereye iki kaşık tereyağ ekleyip erittik.Biraz biber,biraz da domates salçası ekleyip salçaların mis gibi kokusu çıkana kadar biraz kavurduk.İki üç yemek kaşığı kadar su ekleyip salçaların biraz açılmasını sağladık ve haşlanmış top kel köftelerimizi tencereye atıp dikkatlice karıştırmaya başladık.Her köfte salçayı içine çekene kadar yavaş yavaş karıstırdık. Bir on dakika da bu hafif sulanmış salça ile köftelerimizin iyice birbirine karışmasını bekledikten sonra ocagın altını kapattık,tenceremizin kapağını da kapatıktan sonra 10 _ 15 dakika kadar dinlendirip servise başlayabilirsiniz.Ben yanında sarmısaklı yoğurt öneririrm Gelelim üçgen köftelerimize .Haşlayıp biraz ılıttığımız üçgenlerimizi bir kenarda duruyor .Biz bu arada bir kaseye yumurtalarımızı kırıyoruz çatalla çırpıyoruz. İsterseniz önce birini kırın yetmezse daha sonra ikinci yumurtayı da kırarsınız. Ilınan köftelerimizi önce yumurtaya buluyor daha sonra da tavamızda kızdırdığımız tereağında çevire çevire kızartıyoruz.Tabi ki dilerseniz sıvıyagda da kızartabılırsınız.
Tavamızdan aldığımız köftelerimizi çeşitli yeşilliklerle birlikte servis tabağımıza alıyoruz.
Bu harcı aynı zamanda içli köfte yapmakta da kullanabilirsiniz.Önümüzdeki günlerde onu da resimleyip sizlerle paylaşacağım. Bir süpriz çorbamız da yine aynı minik köftelerle ve farklı eklemelerle yapılıyor ve tadı müthiş.
Köfte harcımızı hazırladıktan sonra nohuttan biraz büyük ya da sabredebiliyorsanız nohut büyüklüğünde minik misket köfteler hazırlıyoruz. Bir bardak kadar nohutu akşamdan ıslatıp yenecek yumuşaklığa gelene kadar haşlıyoruz. Büyükçe bir tencereye yarısına kadar su doldurup, tuzunu atıp kaynamaya bırakıyoruz.Kaynayan suyun içine haşladığımız nohutları ve yaptığımız misket köfteleri atıp 10_15 dakika kadar orta ateşte pişiriyoruz.Diğer tarafta büyükçe bir kase yoğurda (ev yoğurdu olursa daha da güzel oluyor) 1 yumurta sarısı,1 kaşık un ekleyip iyice çırpıyoruz.Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe kadar alarak sosumuzu ılıştırıyoruz. Kaynayan çorbaya ilave edip bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.Bir tavada iki kaşık tereyağ eritip içine bolca kuru nane ekleyip çorbamızın üzerine gezdiriyoruz. Denemenizi tavsiye ederim.Ben boş vaktim olduğunda köfteleri üçgen ya da yuvarlak şekillerde hazırlayıp buzluğa atıyorum. Buzluğumda genelde haşlanmış nohut da oluyor. Yemek yapamadığım ya da habersiz misafir geldiği durumlarda çorba ya da kızarmış şekliyle hazırlamak sadece bir kaç dakika alıyor.Bana çok pratik geliyor ,umarım siz de seversiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(Atom)
Hakkımda
Blog Arşivi
Blogger tarafından desteklenmektedir.
Bu blogda en çok neler görmek istersiniz
Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı
Translate
TAKİBİMDEKİLER
Popular Posts
-
Mutfakta zaman geçirmek birçok kadın gibi, benim için de bir çeşit terapi. Canım sıkılınca,moralim bozulunca ya da mutlu olunca dooğru mu...
-
Madem bu bloğu paylaşım ve keyif alma adına yapmaya başladım o halde en sevdiğim ve en beğenilen tariflerimden başlıyım diyorum. Burda sizl...
-
Bu kez yine yöresel bir tarif paylaşmak istedim sizlerle.Turp otu salatası .Egenin binbir türlü sağlıklı ot yemeklerinden biri.Bildiğim ka...
-
Nihayet topladığım taşlarımı boyamaya başladım.Bir tanesi doğaçlama ,diğerinin desenini bir sitede görüp beğenmiştim.Taşa uygulamak istedi...
-
Artık kolyelerim satılmaya da başladı . Facebook sayfamdan iki üç kişi mesaj atarak kolyelerimi satın aldılar .10 lira ve 15 lira arası sa...
-
Cuma akşamı , benim canım deli kızım, yarın işe gitmeyeceğim dediğinde çook keyifli bir hafta sonu geçireceğimizi tahmin etmiştim. ...
-
İstanbul... Tek başına bir sözcük ama kocaman bir cümle sanki.Size de öyle gelmiyor mu ? Benim için çocukluğum,yetişkinliğe ilk adımları...
-
Bu kışı hastalanmadan geçirdim ooh yırttık çok şükür derken o da nee boğazım mı yanıyor ne :( Ahaa haaaappşuuuu . Eh işte geçen haft...
-
Davetle gelen..duyup gelen..görüp gelen..tesadüfen rastlayan..geçerken uğrayan. .bir arkadaşa bakıp çıkacak herkese merhabalar. ...
-
Artık sizinde bildiğiniz gibi emekli olduktan sonra kızımla birlikte İzmir'e yerleştik. Ehh başımız göğe erdi. Denizlere gidildi, ...
0 yorum:
Yorum Gönder
Olumlu ya da olumsuz yorumlarınızı bekliyorum